Ako sa mám rozhodnúť pre etážovú alebo rotačnú pec?
Etážové aj rotačné pece patria k štandardnému vybaveniu menších a stredných pekárenských prevádzok. Stručná odpoveď na otázku znie: pre výber etážovej či rotačnej pece sa rozhodnete na základe druhu a množstva výrobkov, ktoré chcete piecť.
Čo sú to etážové pece a na čo sa prevažne používajú?
Etážové pece sa percentuálne viac kupujú na pečenie chleba, ale ako vidíte na obrázku, poslúžia dobre aj na bežné pečivo. Zástupcom tejto kategórie pecí je napríklad vľavo zobrazená Etážová pec Polin Drago 890 ideálna pre menšie prevádzky - malé cukrárne alebo remeselné pekárničky.
Prednosťou pečenia v etážových peciach je sádzanie cesta na rozohriate pečné dosky, dokonalé zaparovanie v uzavretej etáži a vytvorenie atmosféry, v ktorej sa krásne zdvihne aj pomerne riedke cesto. Etážová pec je zvyčajne rozdelená na uzavreté okruhy, ktoré umožňujú súčasné pečenie rôznych druhov výrobkov v každom okruhu so samostatným nastavením teploty i zaparovania.
Modulové pece umožňujú vďaka stavebnicovému systému nastavenie vhodného počtu etáží - kvôli výške a množstvu pečených výrobkov, z ktorých každá má možnosť nastavenia teploty a svoju zaparovaciu jednotku.
Dopekacie etážové pece slúžia najmä na dopekanie chleba a pečiva z polotovaru v supermarketových pekárňach, hoteloch alebo väčších reštauráciách.
Čo sú to rotačné pece a kedy sú vhodnejšie?
Rotačné pece si častejšie kupujú klienti na bežné pečivo (rozky, žemle, pletenky a pod.) a jemné pečivo (teda sladké pečivá a koláčiky, pečivo z lístkového cesta a pod.). Tieto pece, ktoré majú rotačné pečné dosky, sa hodia najmä do cukrární a stredne veľkých pekární.
Zástupcom tejto kategórie pecí je nižšie zobrazená Rotačná pec Polin Roto Avant HR.
Existujú aj tunelové pece pre veľké pekárne, ktoré umožňujú piecť naraz veľké množstvo rovnakých výrobkov.