Miesto, kde aj dnes roztočíte historický pekárenský stroj Sottoriva

list In: Aktuality
Miesto, kde aj dnes roztočíte historický pekárenský stroj Sottoriva
Hoci oficiálny dátum vzniku je neskorší, talianska spoločnosť Sottoriva, ktorá vyrába špičkové stroje pre pekárov, začala písať svoju históriu v roku 1944. Vtedy začali bratia Giuseppe a Claudio Sottorivovci spolupracovať na výrobe "zariadení do domácnosti". Vymyslel to celé pôvodne starší Guiseppe a Claudio sa k nemu neskôr pridal.

Stroje pre pekárov celého sveta – z Vicenzy až do Severnej Karolíny

Formálne bola firma, ako ju poznáme dodnes, založená 14. januára 1955 pod názvom "Sottoriva Giuseppe e Claudio F.lli Fu Matteo". To všetko a oveľa viac sa dozvieme v súkromnom múzeu spoločnosti, ktoré sa nachádza v jej centrále v meste Marano Vicentino. Ak vás to viac zaujíma, toto mestečko sa nachádza v talianskej provincii Vicenza, na polceste od prekrásneho Lago di Garda do Benátok.

Výstavná sieň múzea Sottoriva

Neskôr sa táto spoločnosť preslávila ako popredný svetový výrobca strojov a zariadení na výrobu chleba Costruzioni Meccaniche Sottoriva S.p.A. Okrem rýchleho vývoja na domácom území, kde je tento výrobca prítomný so všetkými škálami strojov, pecí a kompletných zariadení na pekárne, cukrárske a pizzerie, sa postupne výrazne rozšíril vývoz do celého sveta. Dnes má Sottoriva pobočku aj v USA v meste Charlotte v Severnej Karolíne (od roku 2010). A mnohé z jej strojov dováža na slovenský trh pre slovenských pekárov, cukrárov či pizzérie firma Pekastroj z Nitry.

Za všetkým môžete nájsť ženu – aj za bratmi Sottoriva

V múzeu, ktoré je plné naleštených historických zariadení pre pekárov – s dokonalými krivkami, aké produkoval len dizajn 50. a 60. rokov – sa však dozvedáme aj o kľúčovom ženskom vplyve na rozvoj tejto spoločnosti. Čo nás nesmierne potešilo, lebo aj firmu Pekastroj založila a riadi žena, Daniela Kováčová.

"Hoci to nie je zjavné z názvu spoločnosti, je dôležité pamätať na úlohu, ktorú tu zohrala slečna Santa, sestra Guiseppeho a Claudia Sottorivovcov. Všetci ju poznali skôr ako slečnu Inu, ktorá obetovala spoločnosti celý svoj život a aktívne sa podieľala na jej založení," píše sa na webe múzea Sottoriva.

Žiaľ, v tých časoch sa úloha žien v korporátnom vedení podceňovala a tak sa jej meno nemohlo dostať do názvu firmy a zakladateľských listín. Vieme si však predstaviť, že jej rady pri vývoji prvých strojov boli neoceniteľné, koniec-koncov Talianky sú vychýrené pekárky a manažérky mnohopočetných domácností. cheeky

Príbeh spoločnosti s vplyvom bratov a sestry Sottoriva

Stroje na spracovanie cesta z rokov 1950 stále fungujú!

Hoci stále sídli v Marane Vicentino, dnes je spoločnosť Sottoriva SpA gigantom oproti trpaslíčkovi z jej začiatkov. Viac ako 85 percent produkcie smeruje na vývoz a preto musí neustále modernizovať výrobné kapacity a rozširovať skladové priestory. Tie sa v súčasnosti rozkladajú pod strechou na ploche 11 tisíc a vonku ešte na ploche 23,5 tisíca štvorcových metrov.

Súkromné múzeum spoločnosti Sottoriva bolo založené predovšetkým preto, aby ocenilo výsledky práce a oddanosť ľudí, ktorí sa o tento rozvoj zaslúžili. Expozície sa nachádzajú v dvoch miestnostiach a môžete v nich obdivovať zbierku strojov, ktoré sa vyrábali v prvopočiatkoch spoločnosti.

Zaujímavé je, že všetky vystavené stroje sú dokonale zrenovované a fungujú ešte aj dnes. Múzeum ponúka aj prehľad rozvoja mechanizácie v pekárenskom priemysle.

"Takéto múzeá nemajú všetci veľkí výrobcovia - je to rarita rodinnej firmy Sottoriva, ktorá si veľmi potrpí na tradície," hovorí Daniela Kováčová z firmy Pekastroj. .Je to veľmi pekné a príjemné miesto a všetkým klientom, ktorí s nami prídu do fabriky Sottoriva na návštevu, sa múzeum neuveriteľne páči."

A prečo chodia klienti s PekaStrojom k výrobcom ako je Sottoriva?

"Nuž, nemôžeme mať na ukážku všetky veľké pekárske zariadenia, a preto stroje alebo linky, ktoré nemáme skladom alebo k dispozícii v našom showroome v Nitre, vieme našim klientom predviesť priamo u výrobcu," vysvetľuje D. Kováčová.

"A to často aj robíme –  takmer každý mesiac sa vyberieme s nejakým klientom povedzme do Talianska k špičkovým výrobcom ako Sottoriva či Polin, aby sme spoločne otestujovali linky a stroje pre pekárov či cukrárov priamo tam, s ich vlastnými surovinami a receptúrami."

Je to veľmi osvedčený spôsob, lebo klient tak nikdy nekupuje "mačku vo vreci", čo by bolo pri niekoľkotisícových investíciách nerozumné. Očakáva, že zariadenie mu bude v jeho výrobe dobre slúžiť celé roky a bude robiť presne to, čo vo svojej pekárni alebo cukrárni potrebuje.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December