Panettone je pre Talianov veľká vec. Tento úžasný sladký koláč je pre nich tradičnou súčasťou veľkonočnej aj vianočnej tabule. Jeho príprava je náročná a vyžaduje presné nasledovanie receptu a dokonalý postup.
Kysnuté cesto sa robí podľa tradičného receptu na niekoľkokrát - najskôr 3x obnovený kvások, potom sa 2x miesi cesto na koláč. Dokonalý panettone bude mať štruktúru trochu ako mozarella, bude sa dať trhať na prúžky. Ak má chlebovú štruktúru, nerobil sa koláč tak, ako treba :)
Aj preto je pri profesionálnej príprave panettone veľmi dôležité precízne hnetenie / miesenie cesta. Talianske pekárne často používajú dvojramenné hnetače, ktoré simulujú ručné miesenie.
Také, aké využívame aj my v našej vzorovej Maestro kváskovej pekárni v PekaStroji.
Takto pripravuje panettone taliansky pekár: